Ev hayatını konforlu bir yaşam alanına çevirmek, lüksten çok bir gereklilik haline gelmeye başlamıştır. Zamanının büyük bir kısmında evde olan veya tatillerini bile evinde geçirmek isteyen kişiler, yaşadığı alanı hem estetik hem de rahatlık olarak üst düzeye çıkarmak istemektedir. Gerek mimari yapısı, gerek mobilya seçimleri gerekse de dekorasyon ürünlerinin fazla seçenek sunması, herkesin kendi zevkine göre ev kurmasını kolaylaştırmaktadır.
Evlerini ferahlatmak isteyen kişilerin tercihlerinden biri olan kış bahçesi, hem kış aylarında baharı yaşatabiliyor hem de kişinin yorucu şehir hayatından kaçıp, mola verip rahatlamasına yardımcı oluyor. Özellikle müstakil evlerin geniş, kapalı balkonları için tercih edilse de iç mimarlarla çalışarak veya alanı soğuktan izole hale getirip dekore ederek her ev için kış bahçesi yapabilmek mümkün. Peki, kış bahçesinde dikkat edilmesi gereken noktalar neler? Kış bahçesi nasıl dekore edilir? Kış bahçesinin ısıtma sistemi nasıl olmalıdır? Önemli olan noktaların listesini yaparak güzel ve ideal bir kış bahçesi yaratmak oldukça kolaydır.
Kışın rahat bir şekilde üşümeden oturabileceğiniz bir alana mı ihtiyacınız var? O zaman kış bahçesi sizin için en doğru seçim olacaktır. Üstelik kış bahçesi oluşturmak için illa bir bahçenizin olması şart değil. Dilerseniz evinizin balkonunu da kış bahçesine çevirebiliriz.
İç Mimarlık Ofisi olarak kışın tadını çıkarabileceğiniz kış bahçesi tasarımlarına imza atıyoruz. Sonbaharda dökülen yaprakları, kışın lapa lapa yağan karı üşümeden izleyebileceğiniz birbirinden farklı kış bahçesi dekorasyonları yapıyoruz.
İçindekiler
Kış Bahçesi Mobilya Seçimi
Kış bahçesi; kişinin rahatça dinlenebileceği, yemeğini yiyip ailesiyle vakit geçireceği, kitap okuyup rahatlayabileceği bir alan olmalıdır. Bunun için ise rahat, konforlu ve fazla yer kaplamayan, göz yormayan mobilyalar gerekmektedir. Genellikle koltuk, masa ve sandalye tercih edilse de kişinin kendi zevkine ve mekânın büyüklüğüne göre mobilya çeşidi artıp azalabilmektedir.
Kış bahçesi için mobilya seçerken öncelikle alanın büyüklüğüne bakılmalıdır. Geniş alan için uygun ölçülerde mobilya seçilebilir fakat alan dar ise portatif, minimal, fazla yer kaplamayan mobilyalar tercih edilmelidir. Rahatlığın yanı sıra göze de hitap etmesi beklenen kış bahçesindeki mobilyalar kişiyi hem bedenen hem de zihnen yormamalıdır. Yani temizliği kolay, hafif ve şık mobilyalar tercih edilmelidir.
Dar bir alana sahip olan kış bahçeleri için mobilya seçenekleri oldukça fazladır. Büyük bir yemek masası yerine katlanabilir ve taşınabilir bir masa; ağır ve geniş sandalyeler yerine daha hafif, katlanabilen sandalyeler veya rahat ve şık puflar tercih edilebilir. Kış bahçesi koltuk takımları genellikle kişinin konforunu ön planda tutan mobilyalardır. Eğer yeterli alan varsa kolaylıkla istenen model tercih edilebilir. Fakat alan dar ise hem uzun hem de berjer koltuktan oluşan bir takım yerine L koltuk gibi daha az yer kaplayıp, daha çok oturma alanı sunan koltuklar tercih edilebilir.
Mobilya seçimi yaparken hijyen de dikkate alınmalıdır. Mobilyaların temizliğinin kolay olması açısından sandalye minderlerinin yıkanabilir olması; yemek masasının cam gibi toz ve leke tutan bir malzemeden olmaması kişinin konforunu artıracak ve ekstra efor harcamamasını sağlayacaktır. Kış bahçesi koltuk takımları, leke tutmayan bir kumaştan olmalıdır. Böylece kişinin fazla zahmete girmeden kolayca silip temizleyebilmesine olanak sağlamaktadır. Zeminde ise normal halılar tercih edilmemelidir. Halılar büyük, ağır ve toz tutabilen bir yapıya sahip olduğu için sık sık temizlenmelidir. Bunun yerine ince, hafif ve yıkanabilen şık kilimler kullanılabilir.
Kış Bahçesinde Aksesuar Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
Kış bahçesi dekorasyonunda mobilyaların rahatlığı kadar göze ve ruha hitap eden bir alan yaratmak da oldukça önemlidir. Dışarıda kar yağarken bile içeride bahar havası yaşatabilmek doğru aksesuar ürünleri ile mümkün. Görsel olarak internetin çok fazla seçenek sunması ve fikir vermesi, alışveriş sitelerinin ve mağazaların çoğalmasıyla aranan ürüne kolayca ulaşılması ve çevrimiçi iç mimarlık servislerinin yaygınlaşması sayesinde istenilen kış bahçesini oluşturmak artık bir hayal olmaktan çıkmaktadır.
Duvarlar saksılar, çeşitli süsler, resimler ve yapma sarmaşıklarla süslenebilmektedir. Yapma mevsimlik çiçekler veya canlı kaktüsler minik duvar saksılarına yerleştirilebilir. Güzel tablolar, doğa resimleri, rüya kapanı gibi süsler veya duvarla tavanın birleştiği yerlerden geçen sarmaşıklar asılabilir. Zeminde ise bolca bitki bulundurulabilir, yeterli alan varsa sahte bir şömine koyarak odanın şıklığı artırılabilir. Oda aynı zamanda bir hobi odası olacaksa hobi malzemeleri minimalist raflara yerleştirilebilir. Tek veya birkaç kişilik salıncaklar satın alınabilir.
Kış Bahçesi Çiçekleri
Adı üzerinde, bir bahçe oluşturabilmek için ilk tercih bitkiler olmalıdır. Kış bahçesi çiçekleri, cansız seçilebileceği gibi canlı da seçilebilmektedir. Cansız bitki seçmek için önemli bir kriter yoktur, tamamen kişinin kendi zevkine kalmıştır. Fakat canlı bitkiler için önemli detaylar bulunmaktadır ve konfor standartlarının düşmemesi için bu detaylara dikkat edilmesi gerekmektedir.
Canlı bitki seçerken alan dar olduğu için az oksijen tüketen bitkiler tercih edilmelidir. Oksijen tüketimi ve karbondioksit salınımı çok olan bitkiler yerine oksijen miktarını artıran bitkiler seçmek, kapalı bir alan olan ve gün içinde sürekli havalandırılmayan kış bahçeleri için daha sağlıklıdır. Devetabanı, paşa kılıcı, kaktüs, sukulent, areka palmiyesi, dracaena, benjamin çiçeği, yuka, para çiçeği, aşk merdiveni gibi bitkiler kapalı alanlar için oldukça idealdir. Mevsimlik, fazla ilgi isteyen ve oksijen tüketen çiçekler yerine bu tarz ev bitkileri tercih edilmelidir. Rengârenk çiçekler daha cazip görünse de şık yer ve duvar saksıları sayesinde ortamı renklendirmek oldukça kolaydır. Ayrıca, çiçekler için bir diğer kriter olan yaprak dökme problemi de bu bakımı kolay ev bitkileri sayesinde ortadan kalkmaktadır.
Kış Bahçesi Avizeleri
Bir diğer önemli konu ise kış bahçesinin aydınlatmasıdır. Balkon ve dış alan ışıklandırmaları genelde tek tip olsa da durum kış bahçesi için böyle olmamalıdır. Kışın boğucu, sisli ve kapalı havasını ortadan kaldırabilmek için içeriyi yeterince aydınlatan ampuller kullanılmalıdır. Fakat aynı şekilde bu yer akşamları ve yazları da kullanılacağı için bu ışık gerektiğinde kısılabilmelidir. Bu yüzden ayarlanabilir ışık tesisatı kurmak konforu artıracaktır.
Kış bahçesi avizeleri ise bu aydınlatmaya uygun seçilmelidir. Ayarlanabilir ışık kullanılan yerler için tek duylu, büyük çanaklı veya minimal ve şık avizeler kullanılabilirken; ayarlanamayan ışıklandırma için birden fazla duya sahip geniş avizeler tercih edilebilmektedir. Böylece aynı anda bütün ampuller açılabilir veya sadece bir tanesi açık bırakılarak geri kalanı kapatılabilmektedir. Ampul seçimi yaparken doğa dostu ve enerji tasarruflu ampuller seçilmelidir. Avizeler ise yüksek güvenlikli ve ampulün yaydığı ısıya dayanıklı olmalı, gün ışığına uyumlu olmalıdır. Duvarlara sahte mumlar, yerlere minik aydınlatma araçları veya fenerler koymak da hem ışıklandırmaya hem de görselliğe katkıda bulunacaktır.
Kış Bahçesinde Isı Yalıtımı Nasıl Yapılmalıdır?
Kış bahçesinin belki de en önemli konusu ısıtmadır. Dışarıdan soğuk alan, sıcak bir ortam yaratamayan kış bahçeleri konforlu olmaktan çıkmaktadır. Bunun için yapılacak ilk şey ısı yalıtımlı camlar taktırmaktır. Kış bahçesi için genelde açılıp kapanabilen, katlanabilen veya sürgülü cam balkon tercih edilmektedir. Boydan boya olan bu camlar eğer doğru ve kaliteli malzemelerden seçilmez, ısı yalıtımına sahip olmazsa kişiler kışın ortasında dondurucu soğuğa maruz kalabilmektedir. Standart pencere veya kapılar da tercih edilebilmektedir fakat kış bahçesini yazın da kullanabilmek ve havadar bir ortamda oturabilmek için tercih cam balkondan yana olmalıdır.
Zaman geçireceğiniz her kapalı mekânın dört mevsime de ayak uydurabilmesi oldukça önemlidir. Hem görüş açısının daralmamasını hem de konforunu ön planda tutmak isteyen kişiler için yalıtım olmazsa olmazdır. Bu konuda ise sadece önemli olan camların kalitesi değildir. İç mekânın da sıcaklığı yeterli derece tutması gerekmektedir. Günümüzde artık evler genellikle kaloriferli olsa da eğer kış bahçesi evden bağımsız bir alandaysa klima ve yerden ısıtma sistemi de kullanılabilmektedir. Yerden ısıtma olmayan yerlerde zeminin parke olması, üzerinin halı veya kilimle örtülmesi soğuğu kesmeye yarayacaktır. Güneşin olmadığı zamanlarda camlardan soğuk gelmesini engelleyecek perdeler de az da olsa ısı yalıtımı yapabilmektedir. Ayrıca odanın içerisi çatıdan da soğuk alabileceği için çatı yalıtımı yaptırmak da ısıyı hem yazın hem de kışın korumak için fayda sağlayacaktır.
Birbirinden farklı dekorasyon fikirleri için bizimle iletişime geçin!